Annual Meeting of the American Asociation for the Study of Liver Disease (AASLD), Boston , Ma, USA, 8-13 Noiembrie

Poza stire - Annual Meeting of the American Asociation for the Study of Liver Disease (AASLD), Boston , Ma, USA, 8-13 Noiembrie

Unul dintre cele mai importante si asteptate evenimente mondiale de hepatologie este Meetingul Anual al AASLD, desfasurat anul acesta intre 8 si 13 noiembrie la Boston.

Primele doua zile ale AASLD Annual Meeting sunt dedicate cursurilor post-universitare de Hepatologie Generala, Transplant si Endoscopie in Hepatologie. Hepatologia practica anticipeaza schimbari remarcabile prin incorporarea in practica de zi cu zi a biomarkerilor si progreselor tehnologice. Prezentarile sustinute in cadrul Postgraduate Course „Precision Hepatology in Clinical Practice” au avut ca obiectiv trecerea in revista a progreselor recente in domeniul biomarkerilor si strategiilor digitale/inteligentei artificiale implicate in predictia, diagnosticul precoce, stadializarea, tratamentul si monitorizarea afectiunilor hepatice, in scopul incorporarii lor in practica curenta pentru imbunatatirea protocoalelor de diagnostic, stadializare, tratament si monitorizare a bolilor hepatice si individualizarii terapiei.

Cursul de Transplant (AASLD/ILTS) intitulat „The critrically ill patient and challenges in liver transplantation” s-a adresat hepatologilor, intensivistilor si chirurgilor de transplant. In cele 3 sesiuni a fost abordat managementul pacientului cu boala hepatica sever decompensata, cu complicatii/conditii cu impact major asupra supravietuirii: denutritia si sarcopenia, boala coronariana la candidatii pentru transplant, sindromul hepato-pulmonar si hipertensiunea pulmonara, hepatita alcoolica severa, insuficienta hepatica cronica acutizata (ACLF), fereastra de oportunitate pentru transplant la pacientul cu sepsis, provocari actuale in transplantul pediatric, transplantul combinat ficat-rinichi si transplantul de la donatorul viu.

Cursul de Endoscopie in Hepatologie (AASLD/ASGE) „ New Endoscopic Frontiers in Liver Disease” a avut ca obiective actualizarea cunostintelor despre managementul hemoragiei digestive superioare (variceale si non-variceale) si inferioare, managementul coagulopatiei si actualizarea standardele de sedare la pacientul cirotic dar si progresele endoscopice in tratamentul ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), managementului stenozelor biliare la pacientul transplantat si rolul ecoendoscopiei pentru diagnostic si drenaj.

Desfasurate in paralel cu cursurile de transplant (AASLD/ILTS) sau de endoscopie (AASLD/ASGE), sesiunile tip SIG (Special Interest Group) s-au bucurat de un interes special, indeosebi:

 • Liver Fibrosis SIG: Reviewing Novel Treatment
 • SIG Program to provide Emerging Data on HBV Surveillance, Therapy and Screening
 • HCV Care Cascade – Novel Approaches

Ca o nota specifica, AASLD Annual Meeting abunda in prezentari de lucrari originale ale unor echipe, grupuri de interes, adeseori multicentrice sau transcontinentale, atat in cercetarea fundamentala, cat si in cercetarea clinica. Prin urmare, sesiunile plenare de prezentari originale, oraganizate tematic si aria de postere reprezinta unele dintre cele mai animate sesiuni/locuri in cadrul evenimentului.

Si in 2019 tema principala a continuat sa fie steatohepatita non-alcoolica, dar s-a remarcat un numar in crestere de rezumate avand ca subiect boala alcoolica hepatica, tratamentul hepatitei virale B si bolile colestatice hepatice. Pentru prima data s-a remarcat reducerea numarului de rezumate avand ca tema hepatita C, focalizate in special pe screening si facilitarea accesului la tratatment. De remarcat in 2019 interesul particular pentru cancerul hepatic si boala hepatica avansata.

Sesiunile de postere la AASLD reprezinta intotdeauna o oportunitate de a invata, interactiona si colabora. La AASLD 2019, cele 4 sesiuni de postere au facilitat diseminarea celor mai noi date in cercetarea hepatica si au reunit partcipanti din toata lumea. S-a inregistrat un numar record de 3,331 de rezumate, cu o rata globala de acceptabilitate de 70.5%.

De remarcat un numar mare de participanti din Romania – 61.

Cateva simpozioane clinice au abordat teme de mare actualitate si s-au bucurat de participari record:

 • Population screening for liver disease worldwide
 • Update and controversies in HBV: management, HCC surveillance and emerging therapies
 • A new era of Genomics and biomarkers in HCC
 • New horizons in HCC, NASH and Viral hepatitis
 • Emerging trends symposium considers whether HCV+ transplants are ready for standard of care in clinical practice
 • General Hepatology Updates

In cadrul conferintelor invitate (State of the Art Lectures)

 • Abraham Shaked a explorat dezvoltarea biomarkerilor serici pentru identificarea rejetului la nivel molecular in 2019 in cadrul Thomas Starzl Transplant Surgery State of The Art Lecture: „Clinical vs. Science in Personalizing immunosuppression”, iar
 • J. Llovet de la Mount Sinai New York si Barcelona Liver Clinic a sustinut Leon Schiff State of the Art Lecture focalizata pe „HCC pathogenesis, management and treatment”

 

Back