Informatii legate de infectia cu virusul SARS-CoV2 pentru pacientii cu boli hepatice cronice si transplant hepatic
Pandemia COVID-19 este in plina desfasurare si exista destule evidente legate de calea de transmitere a virusului SARS-CoV2 (aeriana, prin picaturi de saliva si digestiva). Pacientii posttransplant hepatic, cei cu hepatita autoimuna cu medicatie imunosupresoare de linia a doua, pacientii cu ciroza hepatica decompensata si/sau pacientii cu hepatita alcoolica sunt considerati in categoria cu risc inalt pentru complicatii in cadrul COVID-19.
Pacientii cu ciroza hepatica compensata sunt considerati cu risc intermediar pentru complicatii/evolutie nefavorabila COVID-19. De asemenea, pacientii cu cancer (hepatocacinom, colangiocarcinom) sunt mai susceptibili la aceasta infectie datorita imunosupresiei induse de cancer, dar si de medicatia chimioterapica.
Ce trebuie sa stiti in aceasta situatie?
- Nu trebuie sa va modificati terapia imunosupresoare (doze, tip medicatie). Orice modificare din proprie initiativa, poate atrage un episod de rejet sau reactivare (hepatocitoliza) care complica si mai mult cursul unei posibile infectii COVID-19. Tineti legatura cu medicul curant si intrebati orice nelamurire sau grija aveti legata de medicatie!
- Regulile elementare recomandate pentru preventia infectiei sunt cele pe care le urmeaza populatia generala: spalat des pe maini cu apa si sapun sau solutii dezinfectante pe baza de alcool (timp de 20 secunde) (MASURA ESENTIALA), nu va atingeti fata/gura/nasul/ochii,
tusiti sau stranutati in cot, utilizati batista de unica folosinta pe care o aruncati imediat dupa utilizare, purtati masca cand aveti simptome respiratorii, distantare sociala, evitati aglomeratia (minim 2m distanta de alte persoane), lucrati pe cat posibil de acasa, curatati si dezinfectati toate suprafetele pe care le atingeti des in casa (manerele usilor/comutatoare, etc), cu solutii bazate pe clor/alcool. - Cele mai frecvente simptome sunt tuse, febra, astenie marcata, durere in gat, artralgii/mialgii, cefalee. In 5 pana la 50% din cazuri, aceste simptome respiratorii pot fi precedate de greata si/sau diaree, dureri abdominale. Anuntati imediat medicul curant! Acesta va indica care este cea mai adecvata cale de urmat si ce tratament antitermic/antialgic aveti voie sa luati! La nevoie, pana reusiti sa luati legatura cu un cadru medical, puteti utiliza paracetamol. Anumite medicamente antivirale ce se folosesc actual in terapia COVID-19, precum lopinavir/ritonavir, interactioneaza cu medicatia imunosupresoare. In cazul in care medicul infectionist va recomanda aceste medicamente, informati-l despre terapia imunosupresoare curenta si consultati medicul curant din centrul de transplant.
- Veniti la control numai dupa ce ati luat legatura cu medicul currant; se recomanda limitarea vizitelor la spital la situatia exclusiva a existentei unei urgente medicale sau complicatii! Sunt incurajate teleconferintele/telefoanele/emailurile pentru consulturile obisnuite.