Al 19lea Congres al Societatii Europene de Transplant de Organe (ESOT), Copenhaga, Danemarca, 15-18 Septembrie 2019

Poza stire - Al 19lea Congres al Societatii Europene de Transplant de Organe (ESOT), Copenhaga, Danemarca, 15-18 Septembrie 2019

 

Un Congres organizat, la fiecare 2 ani, intr-un nou format si cu noi tematici, ce reuneste toate persoanele implicate in medicina de transplant - chirurgi, hepatologi, nefrologi, anestezisti, coordonatori de transplant, etc. Au fost atinse mai multe subiecte fierbinti precum istoria transplantului si ce am invatat unii de la altii, cum sa implicam activ pacientii in eforturile noastre de a imbunatati domeniul transplantului; adancirea cercetarii fundamentale si translationale pentru a gasi noi solutii in practica clinica, dezbateri si inovatii in contextul dezvoltarii noastre profesionale.

 

 

Cei 5 piloni ai Congresului de la Copenhaga: Oameni/Continut/Conexiuni/Distractie/Format

Noutati la ESOT 2019!

  • Diferite tipuri de masini de perfuzie a grefelor
  • Reconditionarea organelor
  • Medicina Regenerativa (Pe 14 si 15 Septembrie a avut loc la Copenhaga si Prima Intalnire dedicata Medicinei Regenerative in Transplantul de Organe si stabilirea traiectoriei pana la aplicatiile Clinice ale acesteia – 1st ECTORS Meeting)
  • Celulele stem si editarea genica
  • Tehnologiile ‘Omice’ in Transplant
  • Donori si primitori de necrezut
  • Definitia pacientului
  • Educatia interdisciplinara (Cross-specialty learning)
  • Cum sa navighezi printre Autoritatile Regulatorii

In cadrul congresului au fost prezentate mai multe lucrari orale efectuate in cadrul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie si a Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni (programul poate fi accesat pe https://www.esotcongress.org/programme-extended/).

De asemenea, in cadrul ESOT, dr Bogdan Dorobantu, Secretar General al ROMTRANSPLANT, a fost ales ca reprezentant al Romaniei in Colegiul European al Societatilor Nationale de Transplant (CENTS, College of the European National Transplantation Societies).

Conform traditiei, incepand din 2013, odata la 2 ani, cu o zi inainte de inceperea congresului ESOT se desfasoara examenul pentru obtinerea Diplomei in Medicina de Transplant, organizat de Divizia de Transplant, parte a unui grup derivat din Sectiunea de Chirurgie a Uniunea Europeana a Specialitatilor Medicale (UEMS) si Bordul European de Chirurgie (EBS). Obiectivul principal al acestei divizii este sa garanteze ingrijirea bolnavilor transplantati la cele mai inalte standarde europene prin asigurarea invatatii/training-ului in chirurgia de transplant si in specialitatile medicale conexe. Ulterior promovarea acestui examen asigura medicului respectiv certificarea faptului ca este instruit si poate prcatica oricunde in Europa intr-un Centru de Transplant. Aceasta Divizie de Transplant a UEMS este in stransa cooperare cu ESOT.

In cadrul bordului EBTM (European Board for Transplant Medicine), dupa examen, au avut loc alegeri, stabilindu-se membrii Bordului executiv astfel:

Presedinte – Susanne Beckebaum, Germania

Vicepresedinte – Adam Remport, Ungaria

Secretar Senior – Speranta Iacob, Romania

Secretar Junior – Francesca Tinti, Italia

Trezorier – Vito Cicinnati, Germania

Responsabil pentru Diplomele de Onoare – Giacomo Germani, Italia

 

Back