În 28 iulie 2021, Romanian Association for Liver Diseases (RoALD), afiliată si sub egida SRGH, în parteneriat cu UMF Carol Davila București, Spitalul Universitar de Urgență București, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Societatea Națională de Medicina de Familie (SNMF), Consiliul Judetean Constanta si Campusul Universitar Universitatea Ovidius Constanta, UMF Grigore T. Popa Iasi, UMF si Spitalul Judetean Craiova, deruleaza in cateva centre universitare (Bucuresti, Iași, Constanta, Craiova) si in mediul online, o ampla campanie adresata populatiei generale, medicilor si autorităților.
Prin decizia Adunarii Generale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ziua de 28 iulie a fost declarata, incepand din 2010, Ziua Mondială a Hepatitei (World Hepatitis Day), iar saptamana precedenta, 22-28 iulie este considerata Saptamana Hepatitei (Hepatitis Awareness Week). Evenimentele care au loc in aceasta saptamana au ca scop cresterea nivelului de constientizare, educare si informare a populatiei cu privire la factorii de risc, modul de transmitere si impactul pe care hepatitele virale il au asupra starii de sanatate a populatiei la nivel mondial.
Campaniile dedicate Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hepatitelor se desfasoara in 2021 cu un mesaj specific promovat de Alianta Mondiala impotriva Hepatitei (World Hepatitis Alliance): “Hepatita Nu Poate sa Astepte. Testează-te. Tratamentul îți poate salva viața!”.
Marcarea Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hepatitelor in 2021 vine dupa un an marcat de pandemia COVID-19 si restrictiile specifice. In ciuda restrictiilor , actionand ca o comunitate de profesionisti, liderii si membrii Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) au continuat activitatea de screening si tratament pentru pacientii cu hepatite virale si au initiat numeroase proiecte si campanii de educare si testare a populatiei in comunitati rurale, orase, unitati medicale, industriale etc. sub coordonarea centrelor de gastroenterologie regionale. In cadrul acestor campanii, zeci de mii de persoane au fost testate si sute de pacienti detectati pozitivi au fost tratati.
Cele mai importante initiative de promovare a acestei campanii si mesajelor ei sunt:
- Iluminarea arhitecturală a unor cladiri emblematice din Bucuresti, Iasi, Constanta, Craiova (aflate in zone cu vizibilitate crescuta) in seara zilei de 28 iulie in culorile si cu mesajele din campanie: Ceasul Eliminarii si „Hepatita Nu Asteaptă. Testează-te! Tratamentul iți poate salva viața”
- Realizarea unui Comunicat de presa al RoALD si SRGH transmis catre partenerii media si catre autoritati
- Conferinta de presa desfasurata online in 28 iulie, avand numerosi invitati ce vor transmite mesaje si vor raspunde intrebarilor momentului in domeniul hepatitelor virale
Tot in cadrul actiunilor dedicate acestei zile sunt promovate cele mai ample programe regionale de testare- programele regionale de prevenire, screening si diagnostic al pacientilor cu boli cronice hepatice secundare infectiilor cu virusuri hepatitice B, D, C – LIVE(RO) 2 SUD si EST si testarea gratuita in randul comunitatilor vulnerabile, persoanelor care locuiesc in mediul rural, persoanelor private de libertate si vor fi dezbatute posibilitatile de tratament pe care le au pacientii din Romania prin programele nationale ale CNAS.
Urmarind aceasta ampla campanie populatia va fi informata pe larg asupra modalitățileor de transmitere, factorilor de risc, posibilitatilor de prevenire, diagnostic precoce si tratament in hepatitele virale. Vor fi subliniate in mesajele noastre: necesitatea testarii – singura modalitate de diagnostic precoce in cazul unei afectiuni asimptomatice, riscul diagnosticului in stadii avansate si riscul netratarii hepatitelor virale, precum accesului nelimitat in serviciile de gastroenterologie, realizabil fara restrictii, cu respectarea masurilor de siguranta impuse de pandemia COVID-19, si importanta prezentarii la medic din timp, inainte de instalarea complicatiilor tardive ale infectiilor virale hepatitice - ciroza, cancerul hepatic.
In contextul Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hepatitelor, organizatorii si partenerii acestei actiuni fac un apel catre autoritati cu urmatoarele mesaje:
- Este imperios necesar ca programele de screening si tratament in hepatitele virale sa fie reluate si accelerate cat mai curand posibil, in conditii de siguranta – un proces care va trebui sa implice actiunea concertata a asociatiilor profesionale, autoritatilor, asociatiilor de pacienti, ONG-uri, societatii civile etc., a tuturor actorilor si decidentilor implicati in acest proces, pentru a reduce excesul de morbiditate si mortalitate si a reseta la nivel national obiectivele eliminarii.
- Contextul epidemiologic actual impune focalizarea programelor de screening si tratament asupra grupurilor si comunitatilor marginalizate si vulnerabile prin implementarea unor programe intensive de screening derulate in mediul rural, zone greu accesibile, populatia care traieste la limita saraciei, grupuri etnice, neasigurati, persoane fara adapost, persoane private de libertate, persoane cu dependente etc.
- Actiuni complementare de depistare efectuate sub egida unor societati profesionale, in comunitati specifice, din fonduri private pot completa acest proces si grabi atingerea obiectivelor eliminarii.
- Este necesara asigurarea accesului nediscriminativ, universal si simplificat la programele de preventie si tratament si actualizarea protocoalelor terapeutice – in acord cu strategia nationala care considera bolile transmisibile o prioritate de sanatate publica.