European Testing week

Dinamizarea bataliei cu hepatitele virale in Romania a facut pasi uriasi in Romania in ultimul an prin intermediul celor doua Programe Regionale de Prevenire, Screening (testare) si Diagnostic al Pacientilor cu Boli Cronice Hepatice secundare Infectiilor cu virusurile Hepatitice B, C si D – LIVERO 2 – SUD si LIVERO 2 – EST, programe sustinute din Fondul Social European si avand ca obiectiv furnizarea de servicii medicale de preventie, depistare precoce si diagnostic ale infectiilor B, C, D in randul populatiei vulnerabile  pentru 120.000 de persoane in fiecare proiect.

In LIVERO 2 – SUD, in primele 10 luni de la debutul campaniei au fost testate peste 60.000 de persoane in 4 dintre cele 12 judete din regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia si Sud-Vest-Oltenia si au fost depistati aproximativ 1500 de subiecti infectati, directionati ulterior catre centre de diagnostic si tratament. Programul va continua pana in noiembrie 2023 pentru atingerea obiectivelor de testare si diagnostic in toate cele 12 judete.

Este o perioada decisiva in care Romania isi poate dovedi performanta de a se alinia strategiei OMS de eliminare a hepatitelor virale ca amenintare pentru starea de sanatate a populatiei pana in 2030 – obiectiv asumat in Planul Cadru National pentru Controlul Hepatitelor Virale.

Activitatile de testare vor fi intensificate in cabinetele medicilor de familie afiliati in saptamana 16-23 mai – Saptamana Europeana a Testarii (European Testing Week) pentru a informa si educa populatia cu privire la impactul hepatitelor virale si importanta activitatilor de preventie si screening.