19 Aprilie - World Liver Day (WLD)

19 Aprilie - World Liver Day (WLD)
Promovând sănătatea ficatului de Ziua Mondială a Ficatului (World Liver Day 2024): Strategii comprehensive pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cronice hepatice

Ziua Mondială a Ficatului, sărbătorită anual pe 19 aprilie, constituie o oportunitate crucială pentru a sublinia importanța fundamentală a ficatului în menținerea sănătății sistemice și a stării generale de bine. Ficatul, un organ esențial pentru supraviețuire, este responsabil pentru peste 500 de funcții vitale. Mediul imunologic al ficatului, unic și complex, reflectă rolul său critic în metabolism și în reglarea homeostaziei imune. Aceasta subliniază necesitatea abordărilor diversificate și comprehensive în managementul afecțiunilor hepatice. Ziua Mondială a Ficatului este dedicată sublinierii importanței sănătății hepatice și promovării unei abordări proactive în prevenirea bolilor hepatice cronice.

Ziua Mondială a Ficatului a fost inițiată de India în 2019 pentru a crește gradul de conștientizare în legătură cu afecţiunile hepatice cronice. Această inițiativă s-a extins într-o mișcare internațională, condusă de Asociația Europeană pentru Studiul Ficatului (EASL), Asociația Asia-Pacific pentru Studiul Ficatului (APASL), Asociația Americană pentru Studiul Bolilor de Ficat (AASLD), Asociacion Latinoamericana para el Estudio del Higado (ALEH) și Societatea pentru Bolile Hepatice din Africa (SOLDA), sub egida coaliției Ficat Sănătos, Viață Sănătoasă (Healthy Livers, Healthy Lives Coalition). Anul acesta, RoALD (Societatea Română a Bolilor Hepatice) se alătură acestui demers.

Ȋn cadrul Zilei Mondiale a Ficatului, celebrăm progresele realizate în ȋngrijirea sănătății hepatice și ne confruntăm cu provocările continue legate de bolile de ficat. O strategie integrată, care include prevenirea, diagnosticarea în timp util (precoce) și tratamentul eficient, este vitală în lupta împotriva patologiilor hepatice, de la hepatite (de cauza virala, alcoolica, autoimuna, metabolice etc) la ciroză și cancer hepatic. Acestea afectează milioane de oameni la nivel global și constituie o povară majoră de sănătate. Bolile cronice de ficat sunt printre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial, influenţănd în special persoanele aflate la vârsta activă, generând nu doar consecințe de sănătate publică, ci și impact economic, necesitând astfel acțiuni urgente pentru limitarea răspândirii lor. Anual, la nivel global, 2 milioane de vieți sunt pierdute din cauza bolilor hepatice cronice, iar 1.5 miliarde de persoane suferă de afecțiuni cronice hepatice. Majoritatea persoanelor sunt asimptomatice până ȋn stadii avansate de boala şi rămân nediagnosticate. Variatele studii arată că orientarea strategică către un diagnostic precoce și măsuri preventive poate aduce beneficii economice considerabile și poate reduce complicațiile acestor boli hepatice.

Progresele recente au schimbat fundamental peisajul sănătății hepatice, în special prin apariţia medicaţiei extrem de eficiente şi vindecarea hepatitei C, precum şi prin eforturile continue de profilaxie şi tratament împotriva hepatitei B. Cu toate acestea, povara hepatitelor B și C rămâne semnificativă, în special în regiunea Orientului Mijlociu și Africii, în ciuda disponibilității vaccinurilor și tratamentelor antivirale eficace, făcând din atingerea obiectivelor OMS de eradicare a acestor infecţii până ȋn anul 2030 – o țintă greu de atins.

Ȋn schimb, incidența globală a bolilor hepatice cronice este în creștere, influențată de factori legați de progresul socio-economic și stilul de viață, precum obezitatea şi diabetul zaharat, ceea ce duce la o creștere a prevalenței bolii ficatului gras asociat cu disfuncția metabolică (MASLD) și a bolii hepatice induse de consumul problematic de alcool, în special în regiunile dezvoltate economic, constituind o provocare pentru hepatologi, pentru întreaga comunitate medical, ȋn anii viitori. Alimentația echilibrată și activitatea fizică regulată sunt esențiale pentru prevenirea MASLD, care este în prezent cea mai frecventă afecțiune hepatică (32% din populaţia globului). Această condiție este strâns legată de stilul de viață, iar asumarea unui comportament alimentar sănătos, combaterea sedentarismului și promovarea activitatii fizice pot reduce semnificativ riscul de dezvoltare a bolii cu evoluție la fibroză avansată și ciroză. Spre deosebire de hepatite, unde prevenția include campanii de vaccinare și inițiative medicale la nivel comunitar, gestionarea și prevenirea MASLD depind în mare măsură de asumarea acestor măsuri la nivel individual. Fiecare persoană are responsabilitatea să adopte un stil de viață sănătos prin alimentație adecvată și exercițiu fizic regulat, precum şi prin eliminarea consumului excesiv de alcool. Politicile de sănătate publică oferă recomandări și susținere, dar acțiunea individuală conștientă și dedicată este crucială pentru prevenirea/combaterea acestei afecțiuni.

Studiul HEPAHEALTH și Comisia EASL-Lancet Liver sunt entități înrudite, dar distincte, în cadrul inițiativelor mai ample pentru promovarea sănătăţii ficatului sub egida EASL. Inițiativa EASL HEPAHEALTH se concentrează pe abordarea ȋncărcăturii bolilor hepatice în Europa, în special prin măsuri de natură politică care vizează obezitatea și consumul excesiv de alcool. Aceasta sugerează că implementarea politicilor precum prețul minim unitar (MUP) pentru alcool și taxele pe băuturile îndulcite cu zahăr ar putea reduce semnificativ incidența acestor afecțiuni hepatice cu până la 7% până în 2030. Cel mai robust scenariu de politică publică, combinând un MUP de 1euro pentru alcool cu alte măsuri, ar putea preveni mii de cazuri de boală hepatică cronică și cancer hepatic în Europa. Comisia EASL-Lancet Liver subliniază necesitatea integrării sănătății hepatice în programele de sănătate publică naționale, propunând politici care vizează modificări ale stilului de viață, reducerea consumului de alcool și a alimentelor procesate, îmbunătățirea acoperirii vaccinale și accesul echitabil la servicii medicale.

Pe de altă parte, complexitatea bolilor de ficat, inclusiv caracterul lor adesea asimptomatic și etiologia multifactorială, necesită o abordare integrată a sănătății care include terapii personalizate și echipe multidisciplinare. Cercetările recente în domeniul organoizilor hepatici și al terapiei cu celule stem deschid perspective promițătoare pentru medicina regenerativă în tratamentul bolilor hepatice. Capacitatea ficatului de a se regenera oferă potențialul pentru dezvoltarea tratamentelor inovative, demonstrându-și robustețea regenerativă și deschizând calea pentru terapii avansate care ar putea micşora nevoia efectuării transplantului hepatic și ar oferi speranțe noi pacienților cu afecțiuni hepatice cronice avansate.

Campaniile desfășurate în cadrul Zilei Mondiale a Ficatului joacă un rol crucial în sensibilizarea publicului și promovarea sănătății hepatice. Tema din acest an, #StepUpForLiverHealth, reflectă necesitatea unui efort comun pentru combaterea afecțiunilor hepatice. Prin educare și participare comunitară, putem aborda mai eficient lupta împotriva bolilor de ficat din diverse perspective.

Ȋn această Zi Mondială a Ficatului (19 aprilie 2024), ne reamintim responsabilitatea colectivă de a promova sănătatea ficatului. Fiecare pas are importanța sa, de la alegerile personale legate de stilul de viață până la reformele politice la nivel global. Este o zi pentru a reȋnnoi eforturile, a ne dedica cercetării și a pleda pentru schimbările care pot salva vieţi.

Împreună, ne unim forţele pentru lupta împotriva noii epidemii - MetaboLink! (deviza RoALD pentru WLD)

#StepUpForLiverHealth pentru a combate stigma, a răspândi cunoștințe și a salva vieți!

Împărtășiți pe toate căile orice formă de activitate fizică pe care o veți face pe 19 aprilie 2024!

La mulți ani de Ziua Mondială a Ficatului!

 

In numele comunității de hepatologie

Sef de lucrari dr. Speranta Iacob

Prof. dr. Liana Gheorghe

Institutul Clinici Fundeni

București

 

Campaign toolkit